Klik hier om het
contactformulier
in te vullen.BEL: 06-12159859

 

Werkwijze - controle of voorafgaande handelingen

Allereerst kijk ik naar de algehele conditie van het paard en verzamel zoveel mogelijk achtergrondinformatie, zoals eet- en/of rijproblemen. Op deze manier kom ik al veel te weten omtrent eventuele problemen in de mond.

Vervolgens kijk ik naar het hoofd van het paard. Ik controleer dit op zwellingn, spierverval, gevoeligheid bij aanraken en asymmetrie. Ook kijk ik of het kaakgewricht (TMJ) gevoelig is bij aanraking en of het voldoende vrijheid heeft om optimaal te kunnen functioneren, d.w.z. de stand van de bovenkaak t.o.v de onderkaak.

Vervolgens controleer ik de voortanden op afwijkingen of andere gebreken en voel ik met mijn hand of er wolfskiezen aanwezig zijn.

Nu doe ik de mondklem aan, die er voor zorgt dat de mond open blijft. Deze klem wordt ingebracht als een bit en komt tussen de voortanden te zitten. Met behulp van deze klem kan ik goed achter in de mond voelen en kijken en zo eventuele problemen constateren.

Nadat ik mij een goed beeld heb gevormd omtrent de conditie en eventuele problemen aangaande het gebit, overleg ik met u welke behandeling het beste bij uw paard past. Indien het paard met een handvijl behandeld kan worden, kan ik hier meteen mee beginnen. Wanneer het paard grotere problemen heeft, zal een electrische behandeling noodzakelijk zijn. Ik maak dan een nieuwe afspraak zodat er contact opgenomen kan worden met een dierenarts die het paard een lichte verdoving kan geven. Ook wanneer een paard erg onrustig is en daardoor niet goed en veilig behandeld kan worden, kan een licht roesje uitkomst bieden.

Bij zeer grote afwijkingen, zoals gebroken kiezen op zeer moeilijk te breiken plaatsen, zal ik u doorverwijzen naar een kliniek, waar men o.a. de mogelijkheid heeft een röntgenfoto te maken.